Etusivulle


MYLLYKOSKI
HEIKKI HASUN PATSAS

Heikki Hasu, yhdistetyn hiihdon olympiavoittaja ja maailmanmestari, sai kunniapatsaan 2.2.2003 Anjalankosken kaupungintalon edustalle. Patsas on Kurun harmaata graniittia ja sen on suunnitellut ja toteuttanut Juhani Honkanen.

IN MEMORIAM

Oskari Jauhiaisen suunnittelema sankaripatsas on harmaata graniittia ja valmistunut 1953. Patsas on Myllykosken kirkon sankarihautojen keskellä kulkevan puistotien päässä.

KARJALAAN JÄÄNEIDEN VAINAJIEN MUISTOMERKKI

Kirsti Liimataisen suunnittelema graniittipaasi on Myllykosken kirkon edessä. Patsaassa on teksti: "Siell' uinuvat rakkaamme synnyinmaamme helmassa". Jalustassa on teksti: "Myllykosken Karjalaiset 1955".

MARSALKAN TAMMI

Mannerheim istutti 12. kesäkuuta 1938 Myllykoskella käyntinsä muistoksi tammen. Tammi kasvaa edelleen 1937 valmistuneen konttorirakennuksen pohjoispäässä olevalla nurmikolla. Puun juurelle asetettiin myöhemmin muistokivi johon on kaiverrettuna Mannerheimin nimikirjoitus. Tammi ja muistokivi ovat Myllykoskentien päässä, Myllykosken keskustassa.

Kuva kivestä

Kuva istutustilaisuudesta

PUNNUKSEN KIVI

Anjalankosken kaupungintalon edustalla on maanpuolustajien työn kunnioitusta varten pystytetty muistokivi. Kivi on luonnonkivi ja se on tuotu Muolaasta Punnuksen lohkolta, ja se on Mannerheim-linjan tähtäyskivi. Punnuksessa kaatui 53 Anjalan ja Sippolan miestä helmikuussa 1940. Kivi pystytettiin 4.6.1992.

Kuva laatasta

RAITVIERISTEN MUISTOKIVI

Punaisen terrorin viimeisiä tapahtumia oli Raitvierisen murhenäytelmä yöllä 24.4.1918. Joukko valkoisia metsäkaartilaisia, jotka oliva paossa sotaa ja pakko-ottoja oli piiloutunut mökkiin. Joukko punaisia lähestyi mökkiä ja kaikki eivät ehtineet pakoon. Matti Sutela ja Anton Niemi saivat surmansa. Epäselväksi on jäänyt, mitä tarkalleen tapahtui, oliko kysessä aseettomien surmaaminen vai oliko mökissä aseita ja oliko kysessä taistelutilanne. (Lähde: Mirja Turunen, Veripellot)

Kuva edestä

Kuva kiven takaa

Ajo-ohje muistokivelle

SANKARIHAUTOJEN OPASTAULU

Myllykosken kirkkopuistossa sankarihautojen vieressä on sankarihautojen opastaulu. Muistomerkissä on aakkosjärjestyksessä paikalle haudattujen myllykoskelaisten, talvi- ja jatkosodan sankarivainajien nimet syntyävuosineen ja kaatumisaikoineen.
SODISSA KAATUNEIDEN SUOMENHEVOSTEN MUISTOKIVI

Myllykoskella paljastettiin sodissa 1939-1944 kaatuneiden suomenhevosten muistokivi 5.9.2014. Talvisodassa menehtyi 7204 hevosta, ja Jatkosodassa 14543 menetti henkensä. Muistokivi on Lehtisten pihapiirissä osoitteessa Urhontie 36. Messinkisessä muistolaatassa on kuva, jossa suomalainen sotilas ohjastaa hevosta kohti rintamaa.

Kuva laatasta kivessä

VALTO TYNNILÄN MUISTOPAASI

Anjalankosken teatteritalon pihassa, osoite Rautakorventie 17, on Olavi Pällin suunnittelema Valto Tynnilän muistopaasi. Paadessa on pronssinen laatta, jossa on Valto Tynnilän valokuva. Valto Tynnilä (19.1.1904 - 16.2.1940) syntyi työläisperheen nuorimpana ja toimi aktiivisesti työväenyhdistyksen soittokunnassa ja Työväen näyttämöllä. Valto Tynnilä meni 1929 Helsinkiin, jossa hän oli Dallape-orkesterin säveltäjänä. tunnettuja Valto Tynnilän säveltämistä ja sanoittamista lauluista ovat ainakin: Viipurin Vihtori, Petsamo, Pieni sydän ja Yö Altailla. Tynnilä kaatui talvisodassa. Muistolaatta paljastettiin 15.5.2011.

Kuva laatasta kivessä