Etusivulle


INKEROINEN
INKEROISTEN SANKARIVAINAJIEN MUISTOMERKKI

Mämmälän kylän sankarivainajien patsas on Inkeroisten kirkon edustalla. Siinä on talvisodassa 1939-1940 ja jatkosodassa 1941-1944 kaatuneiden 40 sankarivainajan nimet. Patsas paljastettiin 27.9.1999.

Kuva suurempana


Kirkon pääoven vasemmalla puolella on kaksi muistotaulua:
1939-1949 talvisodassa kaatuneet ja 1941-1944 jatkosodassa kaatuneet.
Laattoihin on kirjattu Tampella Oy:n palveluksessa olleiden sodissa kaatuneiden nimet.

Kuva Pro Patria tauluista

JALKAVÄENRYKMENTTI 25
(JR 25) KRAATINHEITINKOMPPANIAN MUISTOMERKKI

Jalkaväkirykmentti 25:n (eli nk. Piikkirykmentin) kranaatiheitinkomppania lähti Inkeroisista, tältä paikalta, ja joukossa oli 163 miestä. Täydennyksien kanssa koko komppaniassa palveli 367 miestä, joista alkuperäisiä taistelijoita palasi 70.
Muistomerkki paljastettiin Inkeroisten ampumaradan edustalla 14.11.1981.
Muistomerkki on Inkeroisten ampumaradan edustalla, Teinikalliolta Haminanväylää itäänpäin jatkettaessa vasemmalla puolella tietä.

Kuva laatasta kivessä

KARJALAAN JÄÄNEIDEN VAINAJIEN MUISTOKIVI

Muistomerkki sijaitsee Inkeroisissa, Karhunkankaan hautausmaalla Karhunkankaantie 29. Muistomerrki paljastettiin 1.9.1974.

Kuva tekstistä kivessä

PAPERINTEKIJÄN PATSAS

Kuvanveistäjä Erkki Kannoston suunnittelema ja tekemä Paperintekijäin patsas on Inkeroisten torin reunalla, Päätien päässä. Patsas on kunnianosoitus koko Kymijokivarren paperintekijöille. Veistoksen jalustakiveen on kaiverrettu teksti: "Menneiden ja tulevien paperintekijöiden työlle 1989". Patsas paljastettiin virallisessa patsasjuhlassa 27.5.1989. Patsaassa on kuvattu paperiarkkeja kuin kruununa paperintekijöiden pään päällä tai tilannetta, jossa arvioidaan tehdyn paperin laatua ja liikkeessä on nouseva vaikutelma.

PESÄPALLON KOKEILUOTTELUN MUISTOLAATTA

Inkeroisten vanhalla kentällä on pesäpallon kokeiluottelun muistolaatta. Laatta on kentän Itäreunalla, Hallasentie 36.

Kuva laatasta

POLVISTUNUT SOTILAS

Karhunkankaan hautausmaalla, Karhunkankaantie 29, on Inkeroisten sankaripatsas Polvistunut sotilas.Viljo Martti Savikurki veisti patsaan 1953. Patsas on kunnianosoitus suomalaiselle sotilaalle. Patsaan paljastusjuhla oli 9.8.1953. Patsas on Karhunkankaan sankarihautausmaalla, jonne on haudattu talvisodassa 22 ja jatkosodassa 43 kaatunutta sankarivainajaa.

SIPPUJA

Sipuveistoksen on suunnitellut arkkitehti Matti Tommola ja toteuttanut Toivo Piibeman. Sippuveistoksen nimi viittaa Sippolan lähteeseen, puhtaaseen veteen. Kun kaikki on kunnossa, virtaa lautasilla vesi muodostaen kolmiomaisen kuvion, joka kuvaa veden nostamista tuohisipun avulla. Veistos kuvannee myös tiedon portaita - onhan se kirjaston edustalla. Veistoksen löytää Inkeroisten keskustasta, Päätien varresta.