LANGINLAAKSON SIIRTOLAPUUTARHA
Sijainti kartallaLanginlaakson nykypäivää

Nykypäivän kukkaloistoa Langinlaaksossa, Leena Kiiskisen (mökki nro 32) pihassa.


Langinlaakson siirtolapuutarha sijaitsee Kotkan Metsolassa.
Siirtolapuutarha-alueella on 53 mökkiä ja alue on 24 000 m2 suuruinen, ja sen alin kohta on vain 1,3 metriä korkeammalla kuin merenpinta. Aluetta vaivaavat tulvat. Savea on noin 2-3 metrin paksuinen kerros, ja mökit vajoavat siihen helposti.
Langinlaakson puutarha-alueella sijaitsevia isoja kiviä ei saa siirtää, ne säilytetään muistona suurista raivaustöistä, joita jouduttiin tekemään aluetta perutettaessa.

Alueella on vielä kaksi mökkiä, jotka ovat pysyneet alkuperäisen omistajasuvun hallinnassa. Nämä kaksi mökkiä ovat olleet Domanderien ja Hakaloiden sukujen hallinnassa. Tästä näiden kahden mökin ulkoseiniin on laitettu merkiksi messinkilaatta. Domanderien suku on pitänyt mökkiä Langinlaaksossa 1930-luvulta saakka. Paavo Domander aloitti viljelyn vuonna 1939, mutta se jäi hänen osaltaan kesken sotaan lähtemisen vuoksi. Hän piti mökkiä 1980-luvulle saakka, minkä jälkeen mökki siirtyi hänen tyttärelleen.

Langinlaakson mökit ovat suurimmaksi osaksi 1930-luvun tyyppipiirustusten mukaisia, uusimmat kuusi mökkiä tosin poikkeavat hieman tyyppipiirustuksista, sillä Kotkan kaupunki suhtautuu piirustusten toteutumiseen melko joustavasti. Joissain mökeissä asutaan koko kesä, muissa mökeissä käydään vain päiväsaikaan. Uudisrakennus saa olla enintään 45 m2 kokoinen. Monen mökin yhteydessä on puusauna. Majoissa on yksi huone, josta on tavallisesti erotettu keittosoppi. Jyrkät portaat johtavat vintille nukkumatiloihin. Harvalla on kellari.

Palstojen koko on hieman isompi kuin Korelassa. Palstojen kasvillisuudesta ei ole enää jäljellä muita sääntöjä kuin se, että puut saavat olla vain hedelmäpuita, eivätkä ne saa kasvaa häiritsevän korkuisiksi. Mökkien hinnat ovat nousseet huimasti, koska uusia palstoja ei enää saada.

Langinlaaksossa järjestetään talkoopäiviä keväisin ja joskus syksyisin. Elomyyjäisetkin järjestetään joka syksy. Elomyyjäisten tuotto menee yhdistykselle. Nykyään elomyyjäisten suosikkiartikkeleita ovat erilaiset leivonnaiset, eivätkä marjat ole enää niin suosittuja kuin ennen. Puutarhatuotteiden ja leivonnaisten lisäksi suosittuja ovat mm. käsityöt, ja uutena huippuartikkelina koivuklapit. Ongelmana on erikokoisten myyntipakkausten hinnoittelu. Jokainen tuo myytävänsä erilaisissa paketeissa. Ennen yhdistys jakoi jokaiselle omat tuokkoset, jotka oli helppo hinnoitella. Jakaminen lopetettiin, koska ihmiset eivät siltikään laittaneet myytäväksi tarkoitettuja tuotteitaan niille tarkoitettuihin rasioihin. Jos tuotteitaan ei halua antaa myyjäisiin, on yhdistykselle annettava pieni summa rahaa. Langinlaaksolla on ollut elomyyjäisperinne ollut pitkään, elomyyjäisperinne kannattaa säilyttää.

Useimmilla on palstallaan oma kompostoiva käymälä. Kaupunki antoi luvan yhdelle vesikäymälälle, mutta tyhjennysautot eivät saa ajaa alueelle, vaan alueelle pitää vetää letkut loka-autosta jätesäiliön tyhjentämistä varten. Yhteinen roskakatos pidetään lukittuna. Kaatopaikalle vietävää romua kerätään silloin tällöin peräkärryihin, ja yhdistys maksaa siitä aiheutuvat kulut. Biojäte kompostoidaan omalla tontilla tai laitetaan roskakatoksen biojäteastiaan. Oksat ja risut viedään omaan kasaan takaportin viereen niputettuina. Yhdistyksellä on oma silppuri oksien hakettamista varten. Kuitenkin jokaisen pitää yrittää kompostoida puutarhajätteensä itse.

Langinlaaksossa on kaupungin kesävesijohto. Vedentulo alkaa vapun tienoilla, ja vesijohto suljetaan talveksi. Talvella alueella on yksi piste, mistä saa vettä. Muoviset vesijohdot ovat kestäneet hyvin jo 30 vuotta. Alueen ulkopuolella sijaitseva uimaranta on hyvässä kunnossa.

Lähimmät langinlaaksolaisten käytössä olevat pienjätelaatikot ovat Metsolan venerannan alueella, matonpesupaikan vieressä, minne voi viedä lasipurkit, metallijätteet, pahvit ja vaatejätteet.


Pakastimesta itse tehty, lämpöeristetty kompostori. Pakastimen kanssa toimiessa freonit täytyy poistattaa ammattilaisella. Lisätietoa kuvan kompostorista saat kuvaa klikkaamalla