METSOLAN SIIRTOLAPUUTARHA
Sijainti kartalla


Metsolan Siirtolapuutarha sijaitsee Kotkan Metsolassa . Siirtolapuutarha-alueella on 51 mökkiä ja alue on 3,3 hehtaarin suuruinen. Metsolan Siirtolapuutarha-alueella on isoja kiviä muistona suurista raivaustöistä, joita jouduttiin tekemään aluetta perustettaessa. Alueella on myös runsaasti puita, jotka tarjoavat linnuille hyviä pesimispaikkoja.

 

 

Lähes kaikki Metsolan mökit ovat 1940-luvun tyyppipiirustusten mukaisia, joten alue on säilynyt yhtenäisenä. Palstojen sallittu rakennusoikeus on 45 kerrosneliömetriä. Tämän lisäksi saa rakentaa enintään kuuden neliömetrin suuruisen vajan tai katoksen (Kotkan kaupungin rakennusohje) . Lähes kaikkien mökkien yhteydessä on nykyisin puusauna. Mökeissä on yksi huone, josta on tavallisesti erotettu keittosoppi. Huoneesta pääsee portaita pitkin yläkerran makuutiloihin. Muutamissa mökeissä on myös kellari. Tyyppimökkiin kuuluu myös lasiveranta. Mökeissä on mahdollista asua koko kesä ja niin myös monet tekevät.

 

Mökkipalstojen koot vaihtelevat yleisesti 300 neliömetrin molemmin puolin. Kaikkia palstoja ei ole voitu ottaa mökkikäyttöön niiden kivisyyden vuoksi, jolloin alue on jäänyt joko yhteiseksi alueeksi tai se on voitu lunastaa osaksi naapuripalstaa. Palstojen kasvillisuutta koskevista määräyksistä on jäljellä ainoastaan se, että puiden pitää olla hedelmäpuita, eivätkä ne saa kasvaa häiritsevän korkeiksi. Palstoja rajoittavien aitojen korkeus saa olla enintään puolitoista metriä.

 

Metsolassa järjestetään kaikille yhteisiä talkoopäiviä keväisin ja syksyisin sekä tarvittaessa kesällä. Elomyyjäiset järjestetään joka vuosi elokuussa, myyjäisten tuotto menee yhdistykselle. Nykyään elomyyjäisten suosikkituotteita ovat leivonnaiset, mutta myös erilaiset marjat ja kasvimaan tuotteet käyvät kaupaksi. Metsolan elomyyjäisperinne on jatkunut koko siirtolapuutarhan olemassaolon ajan eli vuodesta 1950 lähtien. Elomyyjäisperinne ylläpitää yhteisöllisyyttä ja houkuttelee myyjäisiin paljon ihmisiä Metsolasta ja kauempaakin.

 

 

Useimmilla on palstallaan kompostoiva kuivikekäymälä. Yhteiset jäteastiat sijaitsevat keskusmajan alapuolella ja ne on tarkoitettu taloudessa syntyvälle sekajätteelle sekä muovijätteelle. Suositellaan, että jokainen mökkiläinen kompostoi puutarhajätteensä itse omalla palstallaan. Biojätteet voi myös kompostoida omalla palstalla. Biojätteen keräys järjestetään 1.5 alkaen lisäämällä biojäteastia seka- ja muovijäteastioiden lisäksi. Oksat ja risut viedään niille varattuun keräyspaikkaan, joka sijaitsee entisellä joogakentällä. Kymenlaakson Jäte järjestää ajoittain ongelmajätteen keräystä Metsolan venerannassa. Lähimmät metsolalaisten käytössä olevat pienjätelaatikot löytyvät myös Metsolan venerannasta. Jätteiden keräystä ja kierrätystä kehitetään tarpeen ja kaupungin vaatimusten mukaan.

 

Metsolassa on käytössä kaupungin kesävesijärjestelmä. Vesi kytketään päälle yleensä noin viikkoa ennen vappua ja suljetaan lokakuun puolivälissä. Talvella alueella on yksi vesipiste, mistä saa vettä (ks. kartat). Viljelypalstojen vesisäiliöihin pumpataan kasteluvettä talkoilla merestä, näin säästetään vesimaksuissa. Alueen ulkopuolella sijaitseva Metsolan uimaranta on hyvässä kunnossa ja lisäksi alueella on hyviä matonpesupaikkoja sekä venesatama.