Muotokuvaus eli ihmisen kuvaaminen

Usein muotokuvaus ymmärretään valokuvauksessa  tekniseksi suoritukseksi, jossa yritetään saada valaistus oikeaksi ja malli edustavaksi. Vedoksen tulee olla siisti ja tarvittaessa vieläpä finnit poistetaan naamasta kuvankäsittelyssä. Loppuunsaakka hiottu kuva saadaan aikaan studiossa lamppujen ja heijastimien keskellä. Valot mitataan tarkasti ja värit mietitään viimeisen päälle. Taustakankaiden kanssa mittaillaan ja sihtaillaan. Mallilta ei ole mitään kysyttävää, kunhan on käsketyssä asennossa ja ilme on kuvaan sopiva.

 

Topi.jpg (18364 bytes)
Kuvat, jotka kertovat mallista paljon, on kuvattava ihmisen omassa elinympäristössä - Mieluiten arjessa. Kuvaus tällöin vaatii valokuvaajalta enemmän, sillä kuvaajan on tutustuttava malliin hyvin, jotta tietää mikä on hänelle ominaista. Kuvaajan on tiedettävä mikä on mallin ominainen ympäristö, jossa malli on omimmillaan. Kuvaajan täytyy siis olla vähän jyvällä siitä, millainen mallin maailma on. Tämä vaatii mallin ja kuvaajan saumatonta yhteistyötä. Näin 99 prosenttia ajasta menee jutteluun ja vain noin yksi prosentti kuvaamiseen.
porukka.jpg (9564 bytes) Tämä kuva taas syntyi siten, että ystäväni tulivat katsomaan maahan kaatunutta jalustaani ja he olivat varmoja, että kamera tuhoutui - Mutta yllätys yllätys: Vitkalaukaisin oli kytkeytynyt päälle ja filmillä olikin mielenkiintoinen otos.

paluu