Kasvivalokuvaus

Kasvien valokuvaaminen on mielestäni mukavampaa kuin esimerkiksi lintujen kuvaaminen, koska kasvit pysyvät paikallaan pidemmän ajan kerrallaan. Tosin kasvikuvauksessa on omat ongelmansa. Ensimmäinen ongelma on se, että objektiivi ei yleensä tarkennu riittävän lähelle, joten on tehtävä joku seuraavista toimenpiteistä:

1. On käytettävä lähilinssiä
2. On käytettävä loittorengasta
3. Objektiivi on käännettävä nurinpäin
4. On valittava nk. makro-objektiivi, joka tarkentuu
lähietäisyyksille ja sen piirtokyky on myös hyvä lähietäisyyksillä kuvattaessa.
Lisätietoa lähikuvauksesta

Viereinen kuva on kuvattu 300 mm:n teleobjektiivilla johon oli lisätty 25 mm:n loittorengas. Kyseessä on kangasvuokko ja se on kuvattu Nastolassa 1998.

Jos kasvikuvan pitäisi kertoa mahdollisimman paljon kasvista, tulee kuvasta selvitä: 1. Millainen on kasvin lehti. 2.Millainen on kasvin kukinto. 3.Millainen on kasvin kasvutapa. Lisäksi kasvi pitäisi kuvata omalla luonnonmukaisella kasvupaikallaan ja luonnonvalossa. Tässä kuvassa on Taponlehti. Se on kuvattu Iitissä 1997 - Muualla Suomessa sitä ei luonnonvaraisena kasvakaan. Näin esitettynä kuva ei ole esteettisesti kovinkaan kiehtova, mutta se onkin taas kuvattu palvelemaan kasviharrastajien tarpeita.

Kasvitieteellisessä kasvikuvauksessa korostuu jalustan merkitys, sillä terävyysalueiden ollessa pieniä joudutaan kuvaamaan pienillä kuvausaukoilla ja pitkillä valotusajoilla.

Paluu